Transformation towards the next generation

Chinese merken in Nederland

Posted on 21 aug 2014 in Educate | 0 comments

51sirR--YTL._SL500_AA300_De invloed van Chinese merken in Nederland

Chinese merken ontwikkelen zich in een rap tempo. Waren het eerst vooral de state owned brands die groot werden, inmiddels is de groei van private merken hoger volgens de laatste cijfers van MillwardBrown (Brandz top 100). De categorieën met de hoogste groei zijn Food & Dairy (+62%) en Health Care (+67%). Tijdens de NIMA reis naar Shanghai (najaar 2013, dit jaar naar Kaapstad) werd ons duidelijk dat Chinese bedrijven er hard aan trekken om eigen merken te ontwikkelen. Op dit moment staat de ‘branding’ expertise echter nog in de kinderschoenen. Wat de Chinezen parten speelt is hun gebrek aan creativiteit en het feit dat lange termijn denken beperkt is. Een Chinees denkt van nature dat een business of een markt maar enkele jaren bestaat en dat het geen zin heeft om merken te ontwikkelen. Het bouwen van merken via innovatie in plaats van communicatie past hen beter. Op de China Europe Internationaal Business School (CEIBS) werd gerefereerd aan het boek van onze eigen professor Steenkamp, The Brand Breakout, waarin 8 branding routes beschreven zijn voor merkontwikkeling in upcoming markets. Met veel Aziatische en Chinese voorbeelden, een absolute aanrader!

Invloed op telefonie branche
Het is de prioriteit van de Chinese overheid om sterke internationale merken te ontwikkelen. Daar zullen we in het westen ook steeds meer van merken, ook in ons eigen Nederland. Hoewel de awareness (20%) en koopbereidheid (27%) van Chinese merken in westerse markten nog laag is, zal dit snel gaan veranderen. Zie Huawei die al even nummer 3 stond in de Nederlandse mobieltjes markt. Nokia én Blackberry voorbij, wie had dat 3 jaar geleden durven denken? De opkomst van Chinese merken zal grote invloed hebben op het concurrentieveld voor Nederlandse bedrijven. Sterker nog, het zal business doen veranderen. Nu denken we vooral aan kansen vanuit Chinese toeristen en de enorme invloed die dat heeft op bijvoorbeeld de Bijenkorf en de toeristische industrie. Of aan exportmogelijkheden richting China. De dreiging die uitgaat van Chinese opkomende merken zit daarentegen minder in onze mindset.

Er is een east-west transitie gaande waarbij China niet alleen producten produceert maar ook merken exporteert en bedrijfstakken zal veranderen. Het is goed als de Nederlandse marketeer en manager zich hiervan bewust is.

Auteur: Jack Stroeken RM – Social entrepreneur bij BeGood& (www.begoodand.com) en voorzitter Slow Food Nederland (www.slowfood.com). BeGood& adviseert, creëert en participeert bij bedrijven en nieuwe initiatieven. Gericht op transformatie en groei vanuit hernieuwde waarden. Samen met Matt van der Poel van Fresh Forward en het NIMA bieden we een presentatie, workshop of masterclass aan op het thema East-West brands & trends.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>