Transformation towards the next generation

Biodiversiteit én lekker en gezond eten

Posted on 28 apr 2016 in blog, slow food | 0 comments

In mijn vorige blog refereerde ik aan FAO-cijfers die aangaven dat meer dan de helft van de calorieën die we wereldwijd eten afkomstig zijn van slechts drie gewassen. Behalve dat dit duidt op afbraak van lokale landbouw en van eetcultuur, is dit ook slecht voor onze gezondheid. Eten is meer dan het reguleren van de hoeveelheid gegeten calorieën. Eten is genieten van diversiteit en variatie. De FAO-cijfers laten ook zien dat er een negatieve correlatie is tussen biodiversiteit (nutritionele diversiteit) in ons eten en diabetes en obesitas. Biodiversiteit is dus belangrijk voor ons lijf.

Biodiversiteit in het winkelschap

In ons eigen land is de biodiversiteit in het winkelschap toegenomen door import van exotische producten. Het seizoensaanbod van Nederlandse groenten en fruit in supermarkten is juist kariger geworden. Bij zuivel is het winkelaanbod wel breed, maar niet als je kijkt naar de genetische diversiteit van bijvoorbeeld runderrassen. Lakenvelders en blaarkoppen vinden vooral hun weg naar de consument via korte directe ketens. In deze ketens is het aantal inkopers en de beschikbare schapruimte geen beperking. Net als dat Spotify meer muziek biedt dan de Free Record Shop dat deed, zien we dat Willem & Drees meer diversiteit biedt dan de Jumbo.

Machtige ketenpartijen

“Deze partijen zorgen in reguliere ketens voor veel standaardisatie en minder biodiversiteit”

Laten we ook de biologische sector niet vergeten. Deze sector heeft veel minder last van machtige ketenpartijen voorin de keten (de Monsanto’s) en onderin de keten (de Jumbo’s). Deze partijen zorgen in reguliere ketens voor veel standaardisatie en minder biodiversiteit. Juist het geringere belang van deze partijen in de biologische keten levert enorme kansen voor biodiversiteit. Niet voor niets dat de eerder genoemde blaarkoppen en lakenvelders geliefd zijn bij biologische boeren, ze zijn sterk en het vlees en zuivel zouden lekkerder en gezonder zijn.

Diverse landbouw

In de biologische sector is er sprake van een zeer diverse landbouw, meer lokale initiatieven, meer variatie in productaanbod, meer genetische diversiteit en meer nutritionele diversiteit. In de EKO-code 1.0 van Stichting EKO-keurmerk is biodiversiteit een van de acht pijlers. De pijler biodiversiteit beschrijft maatregelen op gebied van natuur en landschapselementen, maatregelen voor bijen, vlinders en insecten, idem voor vogels en kleine zoogdieren, maatregelen aan de waterkant en akkerranden. Stichting EKO-keurmerk wil de biodiversiteit en landschappelijke waarde van de bedrijven meer zichtbaar maken en 5% van het oppervlak op de bedrijven reserveren voor natuur- en landschapselementen. Wat mij betreft mist er in de EKO-code aandacht voor de relatie tussen biodiversiteit en gezondheid, en natuurlijk de relatie tussen biodiversiteit en smaak.  Wellicht in de volgende versie 2.0?

http://www.milkstory.nl/artikel/biodiversiteit-lekker-gezond-eten

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>